Brugerlogin

Indtast dit brugernavn og kodeord her for at logge ind på websitet:
Log ind

Har du glemt dit kodeord?

DE SYV DØDSSYNDER

Målgruppe: 5.-10. klasse (bemærk: også mellemtrin)

Fag: Kristendomskundskab (og billedkunst, da materialet var knyttet til udstillinger om dødssynderne)

 

Undervisningsmateriale

I den europæiske middelalder skabte den katolske kirke et hierarki over begrebet synd. De syv værste, de såkaldte dødssynder, var: hovmod, grådighed, vrede, lyst, fråseri, misundelse og dovenskab

I anledning af Aarhus 2017 var en række danske og internationale kunstnere inviterede til at gentænke de syv dødssynder i forhold til det vestlige samfund i dag. Det blev til syv markante udstillinger på syv kunstmuseer. Udstillingerne sluttede i maj 2017. Undervisningsmaterialet kan bruges uafhængigt af udstillingerne, selvom der henvises til dem i materialet. Derfor udbydes det nu også i skoleåret 17/18.

Undervisningsmaterialet omhandler hver af de syv dødssynder. Der er elevopgaver og tekster, som omhandler den kristne katolske tanke bag synderne og dødssynderne sat i relation til samfundet i dag, samt henvisninger til bibelcitater og links til artikler. Sidst i materialet er der en novelle, og med den som udgangspunkt er der desuden forslag til et afsluttende produkt.

 

 

 

 

LÆRINGSMÅL FOR MATERIALET

UDSTILLING I VIBORG KUNSTHAL

Corridor III: Valdemar Daa

24. juni - 3. september 2017

I århundreder har alkymister verden over søgt de vise sten - den magiske mikstur der efter sigende skulle give evigt liv og gøre det uædle ædelt. Omkring år 1660 var den danske alkymist Valdemar Daa overbevist om, at han havde fundet de vise sten, men ifølge historien gik glasset indeholdende den værdifulde væske i stykker, og Daa var aldrig i stand til at bevise sit fund.

Udstillingen inviterer de besøgende til at træde ind i en tankegang hvor forskellige former for mystisk viden og tro sejrede over den i dag gældende videnskab. Man vil kunne tage en rejse gennem alkymiens mystik og forunderlige atmosfære og møde alt fra flydende vanddråber til svævende sten og træde gennem en lysinstallation indhyllet i røg.

FORSLAG TIL EKSTRAFORLØB

1) Læs H.C. Andersens fortælling "Valdemar Daa og hans døtre" (1858) og arbejd med tematik: åndelig vs. materiel rigdom. Karakteriser Valdemar Daa og inddrag din viden om dødssynderne.

2) Besøg udstillingen Corridor III: Valdemar Daa i Viborg Kunsthal. Læs om udstillingen ovenfor.

3) Afslut med et besøg i Viborg Domkirke, hvor Valdemar Daa ligger begravet. Tal om gravsteder og deres betydning.